Verdens største, og mest prestigefyldte, fotokonkurrence for naturfotografer ”The Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year” har netop offentliggjort vinderne for 2009 ved en den årlige ceremoni på Natural History Museum i London. Konkurrencen har mere end 43.000 deltagende fotografier fra 94 lande, som dyster i 11 forskellige kategorier. Konkurrencen har siden 1964 stået for det ypperste indenfor naturfotografering, og regnes blandt fotografer som den højeste udmærkelse.

Vinder i kategorien ”Wild Places” blev grønlandsfotografen Carsten Egevang, med sit billede ”Big fjord, little auks” fotograferet ved Scoresbysund i Nordøstgrønland. Motivet på vinderbilledet er en flok flyvende søkonger (en stære-stor, arktisk alkefugl), med massive isbjerge, der omfavnes af en rullende tåge, i baggrunden.

Carsten Egevang er forsker i arktiske fugles biologi, og ansat ved Grønlands Naturinstitut under Grønlands Selvstyre. Han er for nylig vendt hjem til Danmark efter at have boet i Grønland i 6 år. Ud over sit job som biolog, er han initiativtager og administrator af ARC-PIC.COM, et billedbureau, der er specialiseret i foto fra Grønland.

”Jeg er naturligvis rigtig stolt over at have vundet i Wildlife Photographer of the Year. Jeg kender det høje niveau fra de foregående års vinderbilleder, og bøjer mit hoved i ærefrygt ved tanken om, at jeg nu er placeret på samme hylde som nogle af verdens bedste fotografer” siger Carsten Egevang.

”Som biolog udfører jeg feltarbejde i noget af Klodens mest uberørte natur, hvor man lever og bor midt i naturen i lange perioder. Dette giver mig en unik mulighed for at fange momenter i naturen, lige hvor lyset er helt rigtigt, eller hvor en interessant situation opstår.” fortsætter Carsten Egevang.

”Der er sket en fantastisk udvikling indenfor fotografering de seneste år, med introduktionen af digitalkameraer, hos såvel professionelle som amatør-fotografer, og i dag fotograferer man på en helt anden måde i forhold til for bare 7-8 år siden. Således kommer man hjem med et kæmpe billedmateriale efter en måned i felten, og vinderbilledet lå faktisk urørt på min harddisk i 8 måneder før jeg opdagede dets kvaliteter” fortæller Carsten.

Det er kun sket seks gange tidligere i konkurrences historie at en dansk fotograf er gået videre til sidste runde, og blevet placeret som ”Highly Commended” eller ”Runner Up”, hvilket svarer til en 2-5. plads. Det er imidlertid første gang at en dansker bliver placeret øverst på podiet, som vinder af en kategori.

”Mit foto bliver udgivet i en bog, og kommer til at indgå i en udstilling, med resten af vinderne billederne fra Wildlife Photographer of the Year. Udstillingen kommer til at gå verden rundt, og således vil millioner af mennesker blive præsenteret for Grønlands unikke naturværdier. Grønland er et fantastisk sted at være fotograf, og det er mit håb at denne type eksponering vil medvirke til at promovere Grønland som turistdestination.” slutter Carsten Egevang.